Emlékfa

E-mail Nyomtatás PDF

 Emlékfát ültettek az első osztályosok

 

Iskolánk egy új hagyományának elindítói lehettek az első osztályosok március 13-án. Bensőséges kis ünnepség keretében osztályonként egy-egy emlékfát ültettek el az iskola udvarán. Örömtől csillogó szemekkel, lelkesen segédkeztek a munkálatokban, és boldogan mondogatták: „Ez a mi fánk, az elsősök fája!”

Úgy tartja egy régi bölcsesség, hogy a fákat a jövőnek ültetjük. Ahogyan az iskola is a jövőnek tanítja a gyermekeket.

A jelen tanév eseményei is évek múlva emlékké válnak, és olyanokká lesznek, mint egy öreg fa gyökerei: mélyre nyúlnak és mindig táplálékot adnak. Ahhoz azonban, hogy öreg fáink legyenek, el kell ültetni azokat.

Itt állnak majd a fák, e tanév elsőseinek fái. Most még kicsik és törékenyek, akár a gyerekek. Óvni és ápolni kell őket, hogy megerősödhessenek. Hálásak lesznek a vízért, amivel megöntözik, a figyelemért, amivel nevelgetik. És a fák érezni fogják, hogy szeretettel veszik körül őket. A gyerekekkel örülnek majd a jó jegyeknek, megértően hallgatják majd a történeteiket az órákról, a szünetekről, az élményeikről.

A fák csodálatosak. Mindenki számára egyaránt árnyékot adnak, bárki hallgathatja lombjuk megnyugtató susogását, feltétel nélkül adnak békességet, egy kis csendet az arra vágyóknak, és ugyanilyen szívesen integetnek ágaikkal a körülöttük játszó gyerekeknek.

Azt mondta Illyés Gyula: „A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol.”

Ahogy ezek a fák növesztik gyökereiket, úgy erősödnek majd kis elsőseink. Ügyesebbek, okosabbak, erősebbek lesznek. Készen arra, hogy meglássák, a fáikkal együtt növekednek.

 Bízom benne, hogy a „saját" fa, még jobban összeköti a csapatot, ami alatt lehet majd gyülekezni az iskolás évek után a találkozókon, s egyben emlékeztet is az osztályra.

Szeretném, ha a következő években a többi elsős osztály is átvenné ezt a szép gesztust, és iskolánk tanulóinak szívügye és szép hagyománya lesz. Évek múltán pedig sok szép fa díszíti majd iskolánk udvarát.

Hálás szívvel mondunk köszönetet Ábrahám Istvánnak, akitől ajándékba kaptuk a kőrisfa csemetéket.

Radicsné Sáfrán Erika

Igazgató

 

 

Angol verseny

E-mail Nyomtatás PDF

 Az angol versenyen elért sikerekről

 

Örömmel és büszkeséggel tudósítom a Kedves Olvasókat arról, hogy tanítványaim negyedik éve változatlan sikerrel szerepelnek a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola angol vers- és prózamondó versenyén, és ismét dobogós helyezéssel tértünk haza.

A hagyományosan kora tavasszal megrendezett megmérettetésre a ceglédi iskolák mellett a környező települések legtehetségesebb nyelvtanulóit nevezik be a tanáraik.

Én idén hét tanulóval kezdtem el a felkészülést már február elején, akikkel szinte naponta próbáltunk, gyakoroltunk. Szükség is volt erre, hisz a két rutinos versenyzőm mellett öt olyan diákkal készültünk, akik még soha nem mérték össze előadói képességeiket idegen nyelven a környék legjobbjaival. És itt már nem elég „csak” jónak lenni. Itt már ki kell tűnni a tömegből, melynek nagyságát azzal érzékeltetném, hogy már a 3-4. osztályos korcsoport versenyén is, ahol átlagosan 4-5 percnél nem tartott tovább egy szavalás, több mint két óra hosszat hallgattuk a vetélytársakat.

A zsűri meghatározott szempontok alapján pontozza a hallottakat, melyben figyelik a szöveghűséget, a szép kiejtést, a hangsúlyozást, a gördülékeny előadást, a jó kiállást, a mű mondanivalójának élményszerű közvetítését a hallgatók felé. A pontokat összesítve, hosszabb várakozás után végül kihirdették az egyes kategóriák győzteseit.

A legnagyobb elismerésben Minárovics Réka 6.a osztályos tanulónak volt része, aki az 5-6. osztályos angol vers kategóriában I. helyezést ért el, a maximálisan elérhető 45 pontból mindössze 2 pontot veszített. A vele egy korcsoportban versenyző Sebők Mihály és Baranyai Fanni épp csak lemaradtak a dobogóról a 4. és 5. helyezéseikkel.

Az alsós korcsoportban szintén nagyon szépen helytálltak versenyzőim. A harmadik osztályos Sándor Blankának, Molnár Tímeának és Godány Eriknek, valamint a negyedik osztályos Kocsis Szabolcsnak oklevéllel, ajándékkal jutalmazott helyezést ugyan nem hozott a verseny, de ez nem szegte kedvüket. Nagy örömmel hallgatták társaik meséit, verseit, és biztos vagyok benne, hogy az ő erőfeszítéseik is meghozzák számukra a szép eredményeket, és hamarosan a nagyok nyomdokaiba lépnek.

                                                                                                                  Őrsy Anett

                                                                                                                   tanár néni

 

Matematika-mindenkinek

E-mail Nyomtatás PDF

 „MATEMATIKA MINDENKINEK!”

 

A 2012/2013 tanévben közel 40 tanuló jelentkezett az iskolánk által meghirdetett „Matematika Mindenkinek” című helyi levelező matematika versenyünkre, melyet az 5-7. évfolyamos tanulóinknak hirdettünk meg. Célunk az, hogy a megszerzett ismereteiket alkalmazni tudják összetettebb, átfogóbb, felvételi típusú feladatok megoldásában, mellyel gondolkodásuk, logikájuk fejlődni fog és ezzel iskolai munkájukat, a középiskolába való bejutásukat még inkább segítjük. A levelező verseny végén minden versenyző tanulót meghívtunk egy iskolai döntőre, melyet külön értékeltünk. Az eredményhirdetés március 8-án volt iskolánkban. Az alábbi tanulók okleveleket kaptak szép eredményükért. Gratulálunk!

 

A levelező verseny helyezettjei

 

5. osztály

6. osztály

7. osztály

1. Halasi Pál és Jancsovics Ákos

1. Dudás Dávid

1. Megyesi Martin

2. Jurászik bálint

2. Sebők Mihály

2. Csapák Bernadett

 

3. Vincze Dániel

3. Antal Zsanna

 Az iskolai döntő helyezettjei

 

5. osztály

6. osztály

7. osztály

1. Jancsovics Ákos

1. Vincze Dániel

1. Csapák Bernadett

2. Jurászik Bálint

2. Gyalog Andrea

2. Megyesi Martin

3. Halasi  Pál és Ondó Diána

3. Minárovics Réka

3. Mészáros Barbara

  

                                                           Topai Sándor

                                                           munkaközösség vezető

Módosítás: ( 2013. április 26. péntek, 12:08 )
 

Diákolimpia

E-mail Nyomtatás PDF

 Karate Diákolimpia

 

Idén Várpalotán került megrendezésre a Kyokushin Karate Diákolimpia elődöntője.

A mi kis csapatunk 5 versenyzővel indult ezen a versenyen. Mindannyian szorgalmasan készültünk rá. Ez az országunk egyik legrangosabb versenye. Szép eredményeket sikerült

elérnünk:

                              Bartha Dániel- V. helyezés

                              Lapossa Norbert- III. helyezés

                              Sánta István- II. helyezés

                              és jómagam is egy II. helyezéssel térhettem haza.

 Így mi mindnyájan továbbjutottunk a Diákolimpia országos döntőjébe.

Szikora Péter is szépen küzdött, de sajnos a súlycsoportjában lévő nagy létszám miatt nem jutott tovább.

Köszönettel tartozunk Orosz Zoltán 1 danos mesternek, aki lelkiismeretesen és önfeláldozóan adja át tudását nekünk, és végül, de nem utolsó sorban köszönet illeti iskolánk igazgatónőjét, Radicsné Sáfrán Erika nénit, aki biztosítja az edzésekhez a termet.

 

                                                                                                       Sebők Mihály

                                                                                                                6.a

 
További cikkeink...
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 Következő > Utolsó >>
17. oldal / 17

Sulinaptár

<<  Március 2018  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Ki olvas minket?

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa83
mod_vvisit_counterTegnap15
mod_vvisit_counterEzen a héten954
mod_vvisit_counterMúlt héten241
mod_vvisit_counterEbben a hónapban2536
mod_vvisit_counterMúlt hónapban5586
mod_vvisit_counterÖsszesen565213

Véletlen képek