Farsang

E-mail Nyomtatás PDF

 Gomba legyek vagy cica?

Február 7-e még javában a farsangi időszakra esett, amikor is iskolánk apraja-nagyja összegyűlt a művelődési házban a hagyományos Farsangi mulatságra. Szülők, gyerekek, tanárok mind egyet akartunk: jól érezni magunkat ezen a hideg téli szombaton. Jelmezbe öltözve mulatozni, bolondozni, s lehetőség szerint elijeszteni a hosszú, sötét, dermesztő telet.

A jelmezes felvonulók között sok újdonsággal találkozhattunk, s természetesen voltak, akik a hagyományos álarcok mögé bújtak, s lettek erre a délutánra mesehősök, harcosok vagy épp kedves állatkák. Az 5 tagú zsűrinek, akiknek ez úton is köszönjük, hogy a szombat délutánjukat az iskolás gyerekeknek szentelték, egy szempontsor alapján kellett értékelniük a jelmezeket 1-től 10-ig terjedő számokkal, melyeket összesítve megszületett az egyéni jelmezes kategória három helyezettje és egy különdíjasa.

I. helyezett: Kos és kecskebak - Sebők Bálint és Sebők Barnabás (1.a)

II. helyezett: Marionett báb – Nick Zoé (2.b)

III. helyezett: Zsákbamacska – Sándor Blanka (5.a)

Különdíjas: Kincskereső – Határ Milán (4.b)

Az osztályok nem csak beöltöztek, de műsorral is szórakoztatták egymást és a vendégeket. Majdnem minden osztály szerepelt a csoportos megmérettetésben, hisz a zsűri az ő produkcióikat is értékelte. Ezeknek a szerepléseknek azonban nem az az elsődleges célja, hogy egy közösség dobogós helyen végezzen, bár természetesen ez mérhetetlen örömmel tölti el a gyerekeket, sokkal inkább a felkészülési idő próbái és a fellépés közösségformáló ereje hat rájuk pozitívan. S talán épp ez a felhőtlen öröm, ez az együtt játszás, együtt szereplés adja meg azt a pluszt, amitől egy egyszerű jelmez is érdekessé válik a színpadon. A csoportos jelmezek kategóriájában külön értékelte a zsűri az alsó- és a felső tagozatot.

Alsó tagozat:

I. helyezett: A farsangi bohóc rémálma (4.b)

II. helyezett: m&m csokigolyók (2.a-2.b)

III. helyezett: Földrészek (4.a)

Felső tagozat:

I. helyezett: Első nap az iskolában (8.a-8.b)

II. helyezett: Focisták és pom-pom lányok (7.b)

III. helyezett: 725 éve ezen a földön (5.b)

Közönségdíj: Első nap az iskolában (8.a-8.b)

Míg a zsűri a helyezéseken gondolkodott, addig a DIFANI táncklub tanítványai szórakoztatták a télűző nagyérdeműt, majd a Sodrás népi együttes húzta a talpalávalót a táncházi vigasságban. Ezt a programot a Tulipán Óvodától kapta iskolánk a partneri viszony ápolására kapott pályázati forrásból, melyért táncos lábú tanítványaink nevében is köszönettel tartozunk.

A farsangról egyetlen szereplő gyermek sem távozott üres kézzel. Bőven jutott a süteményekből, értékes nyereményekből mindenkinek. Az első helyezést elért osztályok Kucsera Róbert művészi igényességgel megalkotott tortáit kebelezhették be, s mindenkinek jutott abból a süteményből is, amellyel Reinitzné Kolozsi Ágnes -hosszú évek óta kedves zsűritagunk- vendégelte meg a gyerekeket.

Szokás, hogy a tanulók megszavazzák egymás közt a Bál szépét, aki minden évben egy 8. osztályos pár, egy fiú és egy lány. Idén ezt a díjat, s vele a vándorkoronát Molnár Vivien (8.b) és Kecskés Ferenc (8.a) kapták.

A rendezvényt a tombolasorsolás zárta, ahol részben hasznos, részben a gyerekek örömét szolgáló ajándéktárgyakat sorsoltunk ki, főnyereménynek pedig egy 4 fő részére szóló mozi belépőt, amit a boldog nyertes a barátnőivel készül felhasználni.

Idén is egy sikeres rendezvényt zárhattunk, ami nem valósulhatna meg a szülők segítsége nélkül. Ez a segítség nem merül ki a jelmezek elkészítésében, hisz minden évben jó szívvel jönnek délelőtt szendvicseket készíteni, délután süteményt árulni, büfézni. Köszönjük mindazoknak a szülőknek a fáradozását, akik a gyermekükért, az osztályközösségért, az iskoláért vállalják mindezt a munkát. S jómagam köszönöm minden egyes kollégám töretlen lelkesedését, hogy annyi év után, annyi farsang után mindig ki tudnak találni valami újat, sőt sokan közülük a gyerekekkel együtt beöltöznek és szerepelnek, s emellett még nekem is segítenek ennek a nagyszabású mulatságnak a megszervezésében és lebonyolításában.

Őrsy Anett


 

Pályaválasztási szülői

E-mail Nyomtatás PDF

 Pályaválasztási szülői értekezlet

Iskolánkban 2014. november 20-án pályaválasztási szülői értekezletet rendeztek a 7. és 8. évfolyamosok számára. A rendezvényen a környező iskolák igazgatói, igazgatóhelyettesei jelentek meg, és tájékoztattak minket arról, hogy iskolájuk mit nyújthat nekünk. Nagyon színes, érdekes tájékoztatást kaptunk az iskolákról, ami diákoknak és szülőknek egyaránt felkeltette az érdeklődését. Sokat segítettek nekünk ezzel az előttünk álló pályaválasztásban.

Köszönjük szépen, hogy eljöttek és válaszoltak a kérdéseinkre és reméljük, hogy a következő években is segítik majd iskolánk diákjait.

Baranyai Fanni Virág

 8.A osztályos tanuló

 

 

Mi legyek?

E-mail Nyomtatás PDF

 Lehet, hogy varrónő leszek?

2014. november 20-án a két nyolcadik évfolyam lány tanulóival, Mariné Tajthy Katalin, Bakos Lászlóné, és Topai Sándor tanár úr kíséretével ellátogattunk az Ezüstkéz Kft-hez, pályaválasztás céljából. Amikor odaértünk, nagymamám, Rátóti Józsefné várt bennünket. Körbe vezetett minket a varrodán. Először a szabászatot tekintettük meg, ahol bepillantást nyerhettünk a szabászat munkafolyamatába. Utána átmentünk a varrodai részre ahol láthattuk hogyan dolgoznak a varrónők, többek közt azt is megtudhattuk, hogy körkéses, kardkéses, gyorsvarró, interlock és fedőző gépekkel dolgoznak. Miután megnéztük a varrónőket munka közben, lementünk a befejező helységbe. Megtudtuk, hogy itt történik a munkafolyamat vége, a gomblyuk készítése, a gombok varrása, a patentolás és végül a kész áru csomagolása. Ez úton is szeretnénk megköszönni a lehetőséget Rátóti Józsefnének és az Ezüstkéz Kft minden dolgozójának, hogy szeretettel fogadtak bennünket és új ismeretekre tehettünk szert.

                                                                                              Rátóti Dóra Angyalka

                                                                                               8.A osztályos tanuló

 

 

Törtel példaképe

E-mail Nyomtatás PDF

 Törtel Példaképe

Október 18-án, szombaton volt alkalmunk megismerni egy olyan embert, akiről elmondhatjuk, hogy ért az állatok nyelvén. Sebők Misi bácsi telepén jártunk, aki nagyon sok információt adott át nekünk. Olyan szeretetteljesen mesélt az állatokról, hogy öröm volt hallgatni. Követi az állatok mindennapjait, tud róluk mindent. Sebők Mihály állattenyészete július3-án kapta meg a mintatelep címet. Erre a címre méltó is a telep, hiszen megszervezett mindent, ami egy jó telepre kell: teljes gépesítés, állatok, segítségek és a szeretet, türelmesség és persze a figyelem is. Ezen a telepen van egy ló, mert „tanya nem létezik ló nélkül”, 1 tehén és a kisborja, sertés és a juhok. Ebből kb. 2000 darab van. Itt a juhoknál megvan mindennek az ideje: reggel 6.30 és 7.00-óra között szokták kihajtani a juhokat és délben hajtják őket vissza. Az éjszakát is bent töltik. A megtermékenyítés mesterséges, mert kevesebb a kos. Ez a fajta megtermékenyítés csak ezen az egy telepen van az országban. A vemhesség 5 hónapig tart. Amikor születnek, figyelni kell őket, hogy ne keveredjenek. Egy anyaállattól 1-3 bárány születhet. 2-3 nap után van a farokvágás. Egy ilyen állat 7-8 évig él. Születésük után krotáliát raknak a fülükbe. Ha kéket kap, akkor az azt jelenti, hogy német származású, ha pedig sárgát, akkor magyar, van még a fekete fejű megkülönböztetés. Egy tenyészkos 150-170 kg. Egy nagyon érdekes dolgot is hallottunk: a 9516-os számú kostól kb. 1780 bárány született. Az ellésre külön fogadtatók vannak. Sebők Misi bácsinak 500 hektár földterülete van, amelyen a család gazdálkodik. 50 éves munkássága során több mint 200 díjat kapott. Büszkék vagyunk Rá!

  Gyalog Andrea 8. B osztályos tanuló

 

 

Módosítás: ( 2015. május 17. vasárnap, 21:09 )
 
További cikkeink...
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>
10. oldal / 17

Sulinaptár

<<  Március 2018  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Ki olvas minket?

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa57
mod_vvisit_counterTegnap15
mod_vvisit_counterEzen a héten928
mod_vvisit_counterMúlt héten241
mod_vvisit_counterEbben a hónapban2510
mod_vvisit_counterMúlt hónapban5586
mod_vvisit_counterÖsszesen565187

Véletlen képek