Mi legyek?

E-mail Nyomtatás PDF

 Lehet, hogy varrónő leszek?

2014. november 20-án a két nyolcadik évfolyam lány tanulóival, Mariné Tajthy Katalin, Bakos Lászlóné, és Topai Sándor tanár úr kíséretével ellátogattunk az Ezüstkéz Kft-hez, pályaválasztás céljából. Amikor odaértünk, nagymamám, Rátóti Józsefné várt bennünket. Körbe vezetett minket a varrodán. Először a szabászatot tekintettük meg, ahol bepillantást nyerhettünk a szabászat munkafolyamatába. Utána átmentünk a varrodai részre ahol láthattuk hogyan dolgoznak a varrónők, többek közt azt is megtudhattuk, hogy körkéses, kardkéses, gyorsvarró, interlock és fedőző gépekkel dolgoznak. Miután megnéztük a varrónőket munka közben, lementünk a befejező helységbe. Megtudtuk, hogy itt történik a munkafolyamat vége, a gomblyuk készítése, a gombok varrása, a patentolás és végül a kész áru csomagolása. Ez úton is szeretnénk megköszönni a lehetőséget Rátóti Józsefnének és az Ezüstkéz Kft minden dolgozójának, hogy szeretettel fogadtak bennünket és új ismeretekre tehettünk szert.

                                                                                              Rátóti Dóra Angyalka

                                                                                               8.A osztályos tanuló

 

 

Törtel példaképe

E-mail Nyomtatás PDF

 Törtel Példaképe

Október 18-án, szombaton volt alkalmunk megismerni egy olyan embert, akiről elmondhatjuk, hogy ért az állatok nyelvén. Sebők Misi bácsi telepén jártunk, aki nagyon sok információt adott át nekünk. Olyan szeretetteljesen mesélt az állatokról, hogy öröm volt hallgatni. Követi az állatok mindennapjait, tud róluk mindent. Sebők Mihály állattenyészete július3-án kapta meg a mintatelep címet. Erre a címre méltó is a telep, hiszen megszervezett mindent, ami egy jó telepre kell: teljes gépesítés, állatok, segítségek és a szeretet, türelmesség és persze a figyelem is. Ezen a telepen van egy ló, mert „tanya nem létezik ló nélkül”, 1 tehén és a kisborja, sertés és a juhok. Ebből kb. 2000 darab van. Itt a juhoknál megvan mindennek az ideje: reggel 6.30 és 7.00-óra között szokták kihajtani a juhokat és délben hajtják őket vissza. Az éjszakát is bent töltik. A megtermékenyítés mesterséges, mert kevesebb a kos. Ez a fajta megtermékenyítés csak ezen az egy telepen van az országban. A vemhesség 5 hónapig tart. Amikor születnek, figyelni kell őket, hogy ne keveredjenek. Egy anyaállattól 1-3 bárány születhet. 2-3 nap után van a farokvágás. Egy ilyen állat 7-8 évig él. Születésük után krotáliát raknak a fülükbe. Ha kéket kap, akkor az azt jelenti, hogy német származású, ha pedig sárgát, akkor magyar, van még a fekete fejű megkülönböztetés. Egy tenyészkos 150-170 kg. Egy nagyon érdekes dolgot is hallottunk: a 9516-os számú kostól kb. 1780 bárány született. Az ellésre külön fogadtatók vannak. Sebők Misi bácsinak 500 hektár földterülete van, amelyen a család gazdálkodik. 50 éves munkássága során több mint 200 díjat kapott. Büszkék vagyunk Rá!

  Gyalog Andrea 8. B osztályos tanuló

 

 

Módosítás: ( 2015. május 17. vasárnap, 21:09 )
 

SzTK-ban jártunk

E-mail Nyomtatás PDF

 Pályaválasztást segítő program

 

2014. november 18-án, kedden a két nyolcadik osztály Bakos Lászlóné, Mariné Tajthy Katalin és Topai Sándor tanár úr kíséretével ellátogattunk a ceglédi Toldy Ferenc Kórház Rendelőintézetébe (SZTK). Ott Minárovics Istvánné vezetett minket körbe. Ildikó néni elmondta nekünk, hogy az egészségügyi hivatás egy nagyon szép szakma. Elmesélte tapasztalatait, és ha újrakezdhetné, akkor is ezt a szakmát választaná. Azoknak a tanulóknak ajánlja, akik könnyen megnyílnak, tudnak kapcsolatot teremteni és át tudják érezni mások problémáit. Miután Ildikó néni megosztotta velünk tapasztalatait, elindultunk körbenézni az SZTK-ban. Először egy átlag rendelőt néztünk meg, azután egy magánrendelőt is, hogy össze tudjuk hasonlítani azokat.

Egy pszichológiai rendelőben is voltunk, ami nagyon barátságos, otthonos volt. Miközben a rendelőintézetben sétáltunk, különböző jelzéseket figyelhettünk meg, például a vörös csempe a gyengébben látó emberek segítségére szolgál. A mozgáskorlátozottaknak külön mosdó van vészjelzővel ellátva bármilyen baj, probléma esetére. Mégha nem is ezt a szakmát választjuk, akkor is sok új érdekes ismereteket szereztünk. Köszönjük a lehetőséget.

 

Rátóti Dóra Angyalka

                                                                                                           8.A  osztályos tanuló

 

 

Pályaválasztási kiállítás

E-mail Nyomtatás PDF

 Pályaválasztási kiállítás

November 6-án pályaválasztási kiállításon voltunk Cegléden. A városi Sportcsarnokban került megrendezésre, ahol a Cegléd és a környék iskolái képviseltették magukat. Minden résztvevő kiállító iskola szórólapokkal, különböző feladatokkal készült. Minden tanár és diák nagyon segítőkész és kedves volt. Próbálták megszerettetni velünk azokat a szakmákat, amelyeket eddig nem találtunk érdekesnek. Nagyon hasznos és érdekes volt a pályaválasztást segítő rendezvény, jól éreztük magunkat.

   Gyalog Andrea 8. B osztályos tanuló

 

 

 

Módosítás: ( 2015. május 17. vasárnap, 21:00 )
 
További cikkeink...
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>
10. oldal / 17

Sulinaptár

<<  Október 2017  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Névnap

Ma 2017. október 17., kedd, Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.

Ki olvas minket?

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa96
mod_vvisit_counterTegnap43
mod_vvisit_counterEzen a héten139
mod_vvisit_counterMúlt héten600
mod_vvisit_counterEbben a hónapban1556
mod_vvisit_counterMúlt hónapban1791
mod_vvisit_counterÖsszesen544655

Véletlen képek

Partnerek