A Marczibányi Dráma és Komplex Művészeti Központ

E-mail Nyomtatás

A MARCZIBÁNYI DRÁMA ÉS KOMPLEX MŰVÉSZETI KÖZPONT
című Európai Uniós pályázat együttműködő partnerei a bagi, jászkarajenői, kocséri és törteli általános iskolákA Marczibányi Téri Művelődési Központ „Építő közösségek”-  a közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában pályázaton nyertes projektet valósít meg Marczibányi dráma és komplex művészeti központ címmel.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2009. szeptember 1. és 2011. június 30. között.


2009. október 5-én Törtelen, a Szent István Király Általános Iskolában projektindító rendezvényt tartottunk. Az eseményen a bagi, jászkarajenői, kocséri és törteli általános iskolák igazgatói és pedagógusai, valamint a művelődési intézmények vezetői vettek részt. Tájékoztatást kaptak a pályázat keretében megvalósuló programokról, melyeken a településen élő gyermekek vesznek részt.


A Marczibányi Téri Művelődési Központ - a drámapedagógia hazai centrumaként - a drámapedagógia és a művészetek segítségével a fiatalok iskolán kívüli nevelését, személyiségformálását valósítja meg. A saját élményen alapuló készség-, képességfejlesztéssel az élethosszig tartó tanulásra motiváló attitűdök kiépítésén dolgozunk. A programmal 8250 gyermeket érünk el a fővárosban és Pest Megyében. Közülük 4 községből – Bag, Jászkarajenő, Kocsér, Törtel – 1112 fő hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű, 3 fővárosi intézetből 760 fogyatékkal élő gyermek.

A programmal célunk a közoktatási rendszer hatékonyságának növelése, amit a gyermek és ifjúsági korosztály formális oktatást kiegészítő új tanulási formákba, informális tanulási programokba, szolgáltatásokba való bevonásával érhetünk el. Ez a cél valósul meg a tehetséggondozást és kreativitást fejlesztő szakkörök, a cselekvő egyéni részvételre építő komplex művészeti programok, történeti játszóházak, színházi nevelési programok során. Ezen új tanulási formák elterjesztését különösen fontosnak tartjuk a területi és társadalmi hátrányokkal sújtott népesség számára. Projektünkben a kulturális kompetenciák fejlesztése mellett a társadalmi készségek, állampolgári kompetenciák fejlesztése, ezen belül is a demokratikus jogok gyakorlása, valamint a tanulás megtanulása, mint az egész életen át tartó tanulás alapja kapott kiemelt szerepet. A dráma és művészetpedagógiára épülő szolgáltatásaink játékos formában valósítják meg a fenti célokat, melyek újszerűen, a konzervatív oktatástól eltérő módon javítják a közoktatás hatékonyságát, ezáltal éppen a lemaradó rétegek gyermekeit képesek munícióval ellátni. A kiscsoportos foglalkozások az egyéni fejlesztés mellett az állampolgári és demokratikus nevelést is szolgálják.


A program a II. kerületben már ismert, népszerű és bevált drámapedagógia módszerét juttatja el többek között a hátrányos helyzetű térségek községeibe, hogy az ott élő, helyzetüknél fogva talán még inkább készségfejlesztésre szoruló tanulók is részesülhessenek az iskolán kívüli, de azt kiegészítő képzések pozitív hozadékaiból.


A projekt során a bagi, jászkarajenői, kocséri és törteli gyermekek színházi-nevelési programokon, történeti játszóházakban, kiscsoportos fejlesztő foglalkozásokon és intézménylátogatásokon vesznek részt lakóhelyükön és a fővárosban, továbbá 2010 és 2011 nyarán 3 vidéki, bentlakásos tábort szervezünk az iskolások részére.Valamennyi program a pályázat keretein belül, a résztvevők számára térítésmentesen, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Módosítás: ( 2010. február 19. péntek, 06:34 )  

Sulinaptár

<<  Október 2017  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Névnap

Ma 2017. október 17., kedd, Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.

Ki olvas minket?

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa112
mod_vvisit_counterTegnap43
mod_vvisit_counterEzen a héten155
mod_vvisit_counterMúlt héten600
mod_vvisit_counterEbben a hónapban1572
mod_vvisit_counterMúlt hónapban1791
mod_vvisit_counterÖsszesen544671

Véletlen képek